Povijest i sadašnjost

Knjižnica u Zaboku osnovana je 1964. godine, u sastavu Narodnog sveučilišta Zabok. Nalazila se u prizemlju zgrade u Ulici Matije Gupca 64. Te prve godine imala je 2460 knjiga i 321 člana. Naziv Knjižnica i čitaonica “Ksaver Šandor Gjalski” dobila je 1968. godine. Književnik Ksaver Šandor Gjalski, pravim imenom Ljubo Babić, rođen je u Gredicama nadomak Zaboka 1854. gdje je i umro 1935. godine te je pokopan na zabočkom groblju. U spomen na svog poznatog sugrađanina, knjižnica je dobila ime.

Ljubo Babić, 1904. godine

Knjižnica se razvijala iz godine u godinu. Obogaćivan je knjižni fond, povećavao se broj članova. Širenjem djelatnosti prostor u kojem se nalazila postao je premali tako da je 1993. preseljena u nove prostore od 200 m2 u Ulici Stjepana Radića 1. U tom prostoru radila je punih 20 godina, a krajem 2013. knjižnica je kompletno preuređena i proširena za dodatnih 200 m2.

Prostor današnje Gradske knjižnice „Ksaver Šandor Gjalski“ nalazi se u Ulici Stjepana Radića 1 i zauzima 416 m2 na dvije etaže. U prizemlju se nalazi čitaonica dnevnog tiska, dječji odjel s igraonicom, računala za korisnike i prostor za održavanje različitih programa — književne večeri, predavanja, koncerti i sl. Na katu se nalazi studijska čitaonica sa stolovima i 20 sjedala. Odjel za odrasle raspoređen je na dvije etaže. Knjižnica ima i izložbeni prostor —  likovnu galeriju.

Knjižnica trenutno ima oko 40 000 knjiga.

Knjižnica trenutno ima oko 40 000 knjiga. Sve knjige, osim zavičajne i referentne  zbirke, nalaze se u slobodnom pristupu. Knjige se posuđuju na rok od 20 dana. U zavičajnoj zbirci su uglavnom djela Ksavera Šandora Gjalskog različitih izdanja od kojih je najstarije djelo “Pod starimi krovovi” iz 1886. godine. Knjižnica posjeduje i dva albuma s originalnim fotografijama Gjalskog i njegove obitelji.

Knjižnica ljubiteljima knjige nudi veliki izbor knjiga različitih žanrova, mnoštvo AV građe i čitaonicu časopisa i novina. Redovito organizira promocije knjiga i književne večeri  s brojnim hrvatskim autorima. Obilježava Tjedan psihologije i Tjedan mozga aktualnim predavanjima i radionicama. Djeci predškolske i školske dobi  nudi ciljane programe, i ugodan, iako skučen prostor za igru i druženje. Umjetnicima nudi prostor za izlaganje, a ljubiteljima najrazličitijih umjetnosti mogućnost da redovito posjećuju galerijski prostor Knjižnice s novim postavom svaka tri tjedna. Knjižnica se profilira kao mjesto provođenja slobodnog vremena i nečitačima. Svakom posjetitelju nudi  kutak prema specifičnostima njegovih interesa.