Otvorenja izložbi

Otvorenje novog prostora za druženje umirovljenika

U prostorima knjižnice u otvoren je novi prostor za druženje umirovljenika. Gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek otvorio je i novu izložbu Likovne sekcije Kaltnecker i Društva Ernest Tomašević. Glazbeni gost na svečanosti otvorenja bio je Vid Kotarski.

Više fotografija

Gjalski pod maskom

U programu ovogodišnjih Dana Gjalskog u Gradskoj knjižnici je otvorena izložba “Gjalski pod maskom”. Polaznici likovne radionice primijenjene grafike u izradi maski prošli su cijeli proces – od ideje i crteža, računalne obrade, sitotiska do krojenja i šivanja gotovog proizvoda. Izrađene su maske s 14 različitih uzoraka inspiriranih Gjalskim i Zabokom. Voditeljica radionice bila je Carmen Bačura Potočić. Kristina Špiranec vodila je ovogodišnju online Radionicu kreativnog pisanja koja je iznjedrila mnoštvo odličnih pjesama. Na Fotonatječaju je sudjelovalo 26 autora sa svojim fotografijama od kojih su odabrane tri najbolje. Po jedna fotografija svakog autora odabrana je za izložbu.

Autor fotografija: Dragutin Škreblin.

Više fotografija

Lunom u Zaboku

U Galeriji Gradske knjižnice Zabok otvorena je izložba “LUNOM u Zaboku” kojom svoje radove predstavlja devet autora, članova Likovne udruge Novi Marof – Zvjezdana Bukovčan, Danica Klopotan, Brankica Šegović, Stjepan Hajduk, Zlatko Kapusta, Katarina Pisačić, Vesna Gužvinec, Marijan Sekovanić i Marica Černi Zrinjski. Uime gostiju iz Novog Marofa govorila je predsjednica LUNOM-a Zvjezdana Bukovčan i ukratko predstavila rad njihovih članova. Slikarica Vesna Gužvinec je ravnateljici Knjižnice uručila sliku Zlatka Kapuste kao poklon Gradskoj knjižnici Zabok.   

Više fotografija

Izložba Željka Breke

U galeriji Gradske knjižnice otvorena je izložba slika Željka Breke pod nazivom Neobična 2020. O izloženim slikama govorio je voditelj Likovne sekcije “Josip Kaltnecker” Drago Cvijetić, a Vladimir Šenjug pročitao je nekoliko svojih novih pjesama. Na kraju se prisutnima obratio i sam autor. Željko Breka član je zabočke Likovne sekcije “Josip Kaltnecker” i Likovne grupe “Lipa” iz G. Stubice. Slikanjem se bavi od 2010. godine kad se svojom izložbom i prvi put predstavio zabočkoj publici. Svoj likovni izraz temelji na predmetnom i narativnom, a ne apstraktnom. Teme njegovih slika su najčešće pejsaži u tehnici impasta i akrila.

Više fotografija

Izložba slika Marte Mrzljak

U zabočkoj je knjižnici otvorena prva izložba slika Marte Mrzljak, učenice 1. razreda oroslavske gimnazije. O Marti je govorila njezina učiteljica Ankica Šuk, a o radovima dr.art. Mirjana Smolić. Izložbu je otvorila dožupanica Jasna Petek.

Više fotografija

Revizija obiteljske biblioteke

U gradskoj knjižnici Zabok otvorena je izložba „Revizija obiteljske biblioteke“, renomirane vizualne umjetnice Božene Končić Badurina. Izložba je nastala na temu otpisa ideološki i etnički nepodobnih knjiga iz javnih knjižnica tijekom devedesetih godina u Hrvatskoj. Mnogi nalaznici odbačenih knjiga sastavili su popise tih naslova, o čemu u svojoj knjizi „Knjigocid – uništavanje knjiga u Hrvatskoj 1990-ih“ piše i Ante Lešaja, pa se prema njima vrlo lako mogu rekonstruirati kriteriji prema kojima su knjige otpisivane iz knjižnica….

Više fotografija

Kolorističke bilješke Irene Topić

U galeriji Gradske knjižnice otvorena je izložba slika „Kolorističke bilješke“ akademske slikarice Irene Topić. Povjesničarka umjetnosti Leila Topić predstavila je autoricu, svoju sestru, i njezine radove kroz spontani razgovor o pojedinim slikama. Tako je publika mogla saznati što je bila inspiracija za sliku, koje je značenje pojedinih boja, na koji način autorica kombinira boje i kolaž i, buduće da je riječ o apstarkciji, u kojem trenutku je slika završena…

Više fotografija