O knjižnici

Knjižnica u Zaboku osnovana je 1964. godine, u sastavu Narodnog sveučilišta Zabok. Nalazila se u prizemlju zgrade u Ulici Matije Gupca 64. Te prve godine imala je 2460 knjiga i 321 člana. Naziv Knjižnica i čitaonica “Ksaver Šandor Gjalski” dobila je 1968. godine. Književnik Ksaver Šandor Gjalski, pravim imenom Ljubo Babić, rođen je u Gredicama nadomak Zaboka 1854. gdje je i umro 1935. godine te je pokopan na zabočkom groblju. U spomen na svog poznatog sugrađanina, knjižnica je dobila ime. Knjižnica se razvijala iz godine u godinu. Obogaćivan je knjižni fond, povećavao se broj članova. Širenjem djelatnosti prostor u kojem se nalazila postao je premali tako da je 1993. preseljena u nove prostore od 200 m2 u Ulici Stjepana Radića 1. U tom prostoru radila je punih 20 godina, a krajem 2013. knjižnica je kompletno preuređena i proširena za dodatnih 200 m2.

Prostor današnje Gradske knjižnice „Ksaver Šandor Gjalski“ nalazi se u Ulici Stjepana Radića 1 i zauzima 416 m2 na dvije etaže. U prizemlju se nalazi čitaonica dnevnog tiska, dječji odjel s igraonicom, računala za korisnike i prostor za održavanje različitih programa — književne večeri, predavanja, koncerti i sl. Na katu se nalazi studijska čitaonica sa stolovima i 20 sjedala. Odjel za odrasle raspoređen je na dvije etaže, a sva građa nalazi se u slobodnom pristupu. Knjižnica ima i velik izložbeni prostor — novouređenu likovnu galeriju.

Knjižnica trenutno ima oko 27000 knjiga. Sve knjige, osim zavičajne zbirke, nalaze se u slobodnom pristupu. Knjige se posuđuju na rok od 20 dana, osim referentne zbirke kojom se članovi mogu koristiti u prostoru knjižnice. Zavičajna zbirka ima 120 knjiga. To su uglavnom djela Ksavera Šandora Gjalskog različitih izdanja od kojih je najstarije djelo “Pod starimi krovovi” iz 1886. godine. Knjižnica posjeduje i dva albuma s originalnim fotografijama Gjalskog i njegove obitelji.

Raznim kulturnim programima — izložbama, promocijama knjiga, predavanjima, koncertima, radionicama, igraonicama za djecu i brojnim drugim aktivnostima, knjižnica sudjeluje u kulturnom i društvenom životu zajednice i predstavlja istinsko kulturno i informacijsko središte grada.